rolex replica
Links:スーパーコピー 優良サイト 口コミ,スーパーコピー時計N級品,ロレックス スーパーコピー販売
https://upscalerolexs.com/
X

Hva skjer egentlig i den amerikanske økonomien?

 28.04.2011   3625

Samfunn

Problemet i amerikansk økonomi er først og fremst enorme underskudd på statsbudsjettene, mange missligholdte lån, ubalanse i boligmarkedet og arbeidsplasser som flyttes til andre deler av verden.  I USA er det nå stor arbeidsledighet, og mange mennesker er i en vanskelig økonomisk situasjon.  Den lave renten skal stimulere til økte investeringer og lavere finanskostnader for næringslivet.  Lav rente har imidlertid en del uønskede bivirkninger også, som kanskje kan forlenge og kanskje utdype problemene i amerikansk økonomi og samfunnsliv.

 

Lav rente vil medvirke til lav dollarkurs, og det kan stimulere til økt eksport av amerikanske varer og tjenester.  Det høres bra ut.  Men en lav dollarkurs vil også gjøre amerikanske selskaper billige for oppkjøp utenfra, og det kan føre til øket oppkjøp og utflytting av arbeidsplasser til andre land.  Lave finanskostnader for amerikansk næringsliv høres også bra ut, men det vil i neste rekke gjøre de samme bedriftene overfølsomme for renteøkninger som må komme etter hvert.  Om lav rente skal stimulere til investeringer, så må vi forvente at marginale investeringer blir lønnsomme på lånt tid, og kan bidra til å forlenge nedturen, ved at det blir vanskeligere å heve renten senere.

 

Lav rente vil kanskje hjelpe privathusholdninger på kort sikt, men om økt låneevne med lave renter fører til større lån til boliger etc., får vi tilsvarende effekt når renta må økes etter hvert.

 

Mon tro om det ikke blir litt for mye tran etter hvert, og det kan man få sure oppstøt av.  Jeg tror at amerikansk økonomi kan få noen sure oppstøt etter hvert som man ser at de ønskede effektene ikke kommer med for lav rente.

 

For norsk økonomi skal vi være på vakt for hvilken effekt dette vil ha på norsk rente, på oljeprisen og på handelsbalansen med USA.  USA er et viktig marked for norske varer og tjenester, og vår eksport til USA kan bli lidende av en lav dollarkurs.  Norsk olje noteres i US dollar, og dette kan føre til en prisutvikling på olje som kan skade norsk oljeeksport.  En herlig kortvarig kløe, og en sur langvarig svie. Kombinert med at den amerikanske pengepressa går fortere enn noen gang før, så er det mange undringer man kan gjøre seg.  Men det er selvfølgelig applaus blant mange amerikanere.

 

Om lav amerikansk rente igjen påvirker til lav Eurorente og lav rente i Norge, så har vi det gående.  Nye tider og nye utfordringer krever nye og andre tiltak enn de som virket så bra på 50 og 60 tallet.  Det kan være fristende å tenke seg at USA prøver å lempe deler av sine budsjettunderskudd over på sine venner og kjente.  Det er jo et eller annet hav imellom uansett.

 

Jeg tenker litt på hva William Claude Fields sa: "En rik mann er bare en fattig mann med penger"

 

Her kan du lese mer:
http://e24.no/makro-og-politikk/da-avslutter-vi-de-oekonomiske-tiltakene/20051060
http://e24.no/boers-og-finans/boersrapport/ben-effekten/20051080
http://e24.no/kommentarer/e24-kommentarer/magert-i-main-street/20050899
http://e24.no/makro-og-politikk/da-avslutter-vi-de-oekonomiske-tiltakene/20051060
finanskrisen forbruk gjeld investering konkurransekraft konsekvenser sosial effekt utfordringer

Tilbake

Velkommen

Velkommen til en faglig blogg om forretningsanalyse.  Jeg ønsker å ta opp temaer innen bedriftsøkonomi og markedsøkonomi samt de verktøy vi bruker for analyse og planlegging av utvikling og drift. Det vil bli fokusert på beslutningsstøtte, styringsinformasjon og ledelses-verktøy.Les mer

Følg oss på Facebook

Bli medlem av Forretningsanalyse gruppen på Facebook. Der legger jeg ut aktuelle nyhetsartikler som relaterer til innleggene her på bloggen og du kan møte noen av de andre leserne. Jeg håper du vil være med i debatten og husk at kommentarer er alltid velkomne. 


Søk etter ord

 Search
soap2day