rolex replica
Links:スーパーコピー 優良サイト 口コミ,スーパーコピー時計N級品,ロレックス スーパーコピー販売
https://upscalerolexs.com/
X

Penger som lukter av sjelefred

 17.02.2011   3534

Samfunn

Per Espen Stoknes, førstelektor på BI, har skrevet en bok med tittelen Penger & Sjel.  Boken finnes på nettet på et par av linkene under, og det er en god omtale av boken på www.m24.no
 
Boken ser på menneskers forhold til penger gjennom historien.  Første del av boken tar for seg det emosjonelle forholdet mellom mennesker og penger, og forsøker å spore opprinnelsen til de følelsene penger vekker.  I del to ser forfatteren på hvordan kulturen får oss til å tenke om penger, mens del tre beskriver dagens økonomiske teori og praksis.
 
I næringslivet har jeg mange ganger hørt at virksomhetens viktigste mål er "å tjene mest mulig penger".   Vi har også sett at det i samfunnsstyringen har blitt fokus på penger.  Selv sykehusdrift har et økonomisk fokus.  Vi skal omregne individets evne til å tilbakebetale til samfunnet det sykehusoppholdet koster, og da blir det som det blir… Vi ender opp med spørsmålet; hvor mye er ditt liv verdt i penger.
 
På den andre siden får penger oss til å bryte grenser som vi ikke skulle ha brutt.  Og da blir det prissamarbeid, korrupsjon, innsidehandel, og andre finurlige tilpassninger til virkeligheten som gir litt ekstra avkastning.
 
De siste par årene har korrupsjon kommet i fokus og i media på en ny måte.  For få år siden vi hørte at "slikt noe foregår ikke i Norge".  Men det foregår overalt hvor det er penger.  Vi har sett at det kan være lukrativt å være sjef på et vannverk, legge asfalt på norske veier, osv.
Et par oppslag i aftenposten viser at dette omfatter både offentlige og private ansatte, og endatil skattesjefer (riktignok i Danmark denne gangen).
http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4016791.ece
http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/article4017638.ece

 
Jo… , jeg tror at penger lukter, og at penger bærer med seg både sjelesorg og uro.  Men penger kan gi ro og stolthet, om vi evner å ha kontroll over pengene, og ikke la pengene ha kontroll over oss.  Når du sviker det du måtte forstå av din sjel, eller det du måtte forstå av ditt samfunn, så vil du antagelig ikke kjenne gleden ved å ha penger.
 
Vilhelm Moberg har sagt:
"Om en rik idiot sier man: Han er rik.
Om en fattig idiot sier man: Han er idiot".
 
Men uansett hva du kaller en sviker, så er han en sviker.
 
I næringsliv og i offentlige etater bør vi formulere like tydelig virksomhetens forhold til svindel og korrupsjon, som andre formuleringer i visjoner, strategier, mål, HMS regler, osv.  Eksemplene over viser tydelig hva som skjer med virksomhetens omdømme om vi feiler på dette området.

 

http://www.m24.no/artikler/pengersjel.htm
http://www.flux.no/default.pl?showProduct=343&pageId=203
http://www.akademika.no/node/893496
konsekvenser korrupsjon økonomisk kriminalitet

Tilbake

Velkommen

Velkommen til en faglig blogg om forretningsanalyse.  Jeg ønsker å ta opp temaer innen bedriftsøkonomi og markedsøkonomi samt de verktøy vi bruker for analyse og planlegging av utvikling og drift. Det vil bli fokusert på beslutningsstøtte, styringsinformasjon og ledelses-verktøy.Les mer

Følg oss på Facebook

Bli medlem av Forretningsanalyse gruppen på Facebook. Der legger jeg ut aktuelle nyhetsartikler som relaterer til innleggene her på bloggen og du kan møte noen av de andre leserne. Jeg håper du vil være med i debatten og husk at kommentarer er alltid velkomne. 


Søk etter ord

 Search
soap2day